Navigeren door het alledaagse leven, zelfs op latere leeftijd, het minimaliseren van het risico op vallen, en het behouden van mobiliteit, onafhankelijkheid en levenskwaliteit op de lange termijn.

Medische EMS is een verstandige keuze voor mensen in de middelbare tot oudere leeftijdsgroep die hun spiermassa, spierkracht en fysieke functionaliteit willen behouden en verbeteren gedurende een lange periode.

Wat gebeurt er met de spieren naarmate het leven vordert? De massa en kracht van spieren bereiken hun piek in de jonge volwassenheid, blijven stabiel in het middelbare leven, en nemen af naarmate de leeftijd vordert. De snelle type twee spiervezels gaan verloren en de functionele prestaties verminderen. Desalniettemin kan dit vroegtijdig en gericht worden tegengegaan.

Met medische EMS raden de richtlijnen regelmatige lichamelijke activiteit aan, vooral krachttraining als de meest effectieve interventie om sarcopenie te voorkomen of te vertragen. Spieren moeten in de jeugd optimaal worden opgebouwd, onderhouden worden tijdens het middelbare leven en de afbraak moet worden geminimaliseerd in latere leeftijdsfasen. Medische EMS, als een specifieke vorm van krachttraining, is een ideale optie om spiermassa, spierkracht en fysieke prestaties te verbeteren.

Wat kan medische EMS preventief en therapeutisch bereiken? Het overwint uitdagingen en obstakels vergeleken met conventionele krachttraining, wat het mogelijk maakt om op elke leeftijd spieren op te bouwen. Het is efficiënt en doeltreffend met minimale tijdsinvestering en is vriendelijk voor de gewrichten. In tegenstelling tot conventionele krachttraining maakt het gebruik van hoge stimulatie-intensiteiten mogelijk met een subjectief lagere stresservaring. De toepassing wordt afgestemd op individuele patiënten en wordt uitgevoerd onder professioneel en veilig toezicht.

Medische EMS is doeltreffend bij de behandeling van spieratrofie op oudere leeftijd doordat het factoren moduleert die spiersynthese bevorderen en processen activeert die afbraak remmen. Dit omvat het reguleren van IGF-1 en het activeren van satelliet cellen. De speciale technologie rekruteert specifiek type twee spiervezels. In tegenstelling tot vrijwillige spiercontracties wordt het effect van subtiele fysieke oefeningen versterkt tot een effectief niveau, waardoor de vereiste stimulatie-intensiteiten voor spieropbouw worden bereikt. Dit is vaak niet meer haalbaar voor ouderen met conventionele krachttraining.

Medische EMS begint dus bij de kern om het behoud en de ontwikkeling van spiermassa en spierkracht te bevorderen, wat van groot belang is op oudere leeftijd. De doeltreffendheid en veiligheid ervan bij leeftijd gerelateerd spierverlies en sarcopenie zijn aangetoond in onderzoeken. Medische EMS is effectief in zowel preventie als therapie van spieratrofie op oudere leeftijd en sarcopenie.